• votanix.com
    • Τι πρέπει να γνωρίζουμε
    • Τρόποι χρήσης των φυτών
    • Βότανα για το φθινόπωρο
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ
    • Βότανα από Α-Ζ
    • Βότανα από Η-Μ
    • Βότανα από Ν-Σ
    • Βότανα από Τ-Ω
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
    • Βότανα για αναπνευστικό σύστημα
    • Βότανα για γαστρεντερικό συστημα
    • Βότανα για ουροποιητικό σύστημα
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • Βότανα για ένα όμορφο πρόσωπο
    • Βότανα για όμορφα μαλλία
    • Βότανα για χάσιμο βάρους
  • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
  • ΒΙΝΤΕΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Βλαβερές ουσιές στο πιάτο μας . Μέρος B'

3/21/2014

0 Comments

 
Οι γλυκαντικές ουσιέςΟι γλυκαντικές ουσιές
Οι γλυκαντικές ουσιές

Σε προιγούμενο άθρο μηλήσαμε γενικός για της βλαβερές ουσιές στο πιάτος .Τώρα θα μιλήσουμε για μια κατηγορία που είναι οι διάφορες γλυκαντικές ουσίες που μας σερβίρουν καθημέρινα ιδικά σε αυτούς που θέλουν να χάσουν κιλά ή έχουν διαβήτη . Παίζοντας έτσι με την ύγεια του καταναλωτή.

Με τον όρο αυτό εννούμε την ασπαρτάμι ή NutraSweet ή σακχαρίνη ή οποιο άλλο ορισμό της δώσουμε με απότερο σκοπό να αποφύγουν όρους που πλέον γνωρίζουμεν ότι απωθούν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ο οργανισμός διασπά του υδατάνθρακές στην πιο απλή του μορφή για της ανάγκες του που είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Η γλυκόζη είναι το κύριο ζάκχαρο που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα και ιστούς του οργανισμού και βοηθά την καλή λειτουργία τους, ειδικά του εγκεφάλου.

Η ασπαρτάμι ραφιναρισμένη ζάχαρη σεν είναι γλυκόζη αλλά σουκρόζη, απορροφάται ευκόλα και γλύγορα δυασπάται από τον οργανισό, περνά από το συκώτι και μετατρέπεται σε τριγικερίδια, τα οποία περνούν από το αίμα και σε πλεονασμό τους εναποθέτονται σε αρτηρίες και ιστούς δημιοργώντας προβλήματα. Είναι δε γνωστό ότι η ανάπτυξη του καρκίνου ευνοείται από τα ψήλα επίπεδα ζαχάρεως, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο άιμα.

Νοουμένου ότι έχουν τονιστεί κατά κόρον τα αρνητικά της ραφιναρισμένης ζάχαρης, ειδικά για ζητήματα βάρους, με την ανακάλυψη της ασπαράμινης, άρχησε μια έντονη διαφήμιση της σαν το ιδανικό διαιτιτικό υποκατάστατο της.

Ποια η πραγματικότητα όμως:

Η ασπαρταμίνη αποτελείται από δύο συνθετικά αμυνοξέα (πρωτεΐνες), το ασπαρταμινικό οξύ και την φενυλαλανίνη . Και τα δύο αυτά αμινοξέα σε πολύ μικρές ποσότες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Όμως σε μεγαλύτερη από την κανονική ποσότητα, προκαλούν τέτοιες αντιδράσεις που είναι καταστροφικές για τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Η φενυλαλανίνη είναι γνωστή ουσιά που πρέπει να αποφέυγουν τα άτομα που πάσχουν από φενυλκετονουριά (δεν έχουν το ειδικό ένζυμο που την διασπά) γιατί προκαλεί ζημιά στον εγκέφαλο τους. Ακόμα και τον θάνατο μπορεί να επιφέρει η αυξημένη ποσότητά της στα άτομα αυτά.

Το ασπαρταμινικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των “διεγερτικών τοξινών” για τον εγκέφαλο, γιατί η αυξημένη ποσότητα του στον εγκέφαλο, νοουμένου ότι είναι νευρομεταδότηςε και συμμετέχει στην διαδικασιά μετάδοσης των πληροφοριών από τα νευρικά κύτταρα, διεγείρει σε τέτοιο βαθμό τα κύτταρα που εξουθενώνονται και νεκρόνουν. Η ενέργεια αυτή είναι μη ανατρέψιμη.

Μερικά από τα 90 καταγαμένα συπτώματα που προλαλεί η ασπαρταμίνη στο οργανισμό είναι τα ακόλουθα: πονοκέφαλος, ημικρανίες, ίλιγγος, καταθλιπτικές κρίσεις, αναγούλα, μούδιασμα,μυϊκοι πόνοι και σπασμοί, αύξηση βάρους, δερματικοί ερθισμοί, κατάπτωση, κούραση, ταχυκαρδίες, αϋπνίες, προβλήματα όρασης, απώλεια ακοής, πτερυγισμό καρδίας δυσκολίες αναπνοής, αγχοτικές κρίσεις, τραυλίσματα, απώλεια γεύσης, ζαλάδες, απώλεια μνήμης, πόνος αρθώσεων. Επιδείνωση αρκετών χρόνιών καταστάσεων όπως καταπλάκα σκλήρυνση, γεροντική άνοια, διαβήτης, ορμονικά προβλήματα, επιληψία, παραφροσύνη, νευροενδοκρινικά προβλήματα, AIDS, Πάρκινσον και Ασχάϊμερ. Μεγαλύτερη η επίδρασή της σε νέους και ηλικιωμένους καθώς και στις εγκύους. Πιο έντονη και άμεση η επιδραση της όταν καταλώνεται σε ύγρα ροφήμα από ότι σε στερεά τρόφημα.

Η ασπαράμινη είναι 200 φορές ποιο γλυκιά από την συνηθησμένη ζάχαρη, όμως και πολύ πιο φθηνή γιατί με ελάχιστη ποσότητα παίρνεται η ποθητή γλυκάδα δεν παρέχει θερμίδες στον οργανισμό και διαφημίζεται σαν διαιτιτικό μέσο για ενέργεια του οργανισμού.

Την συναντάμε σε όλα τα προϊοντα “λάιτ-light¨' σε όλα τα προϊοντα χώρις ζάχαρη, στα στιγμιαία ροφήματα (υγρά ή σε σκόνη), προγέυματα, προϊοντα αρωματισμένα με μέντα, δημητριακά, τσίχλες, κουφέτες, γλυφιτζούρια, σοκολάτες, επιδόρπια, γαρνιρίσματα, χυμούς, αναψυχτικά ειδικά τα diet, υγρά γαλακτοκομιλά προϊοντα, γιαούρτια, καθαρτικά, πολυβιταμίνες και πολλά άλλα.

Εναλλακτικές λύσεις στη διατροφή μας για πηγή γλυκαντικών ουσιών υπάρχουν πολλές. Σαν γλυκαντικές ουσιές μπορεί να χρησιμοποιθούν το μέλι, η φρουκτόζη των φρούτων (πωλείται σε λεπτούς κόκκους όπως η άσπρη ζάχαρη) το χαρουπόμελο το έψιμο και ένα φυτό του Αμαζονιού η στήβια.

Κλήνοτας θα ήθελα να σας επαναλάβω ότι οι συνθετικές ουσίες έχουν πάρει άδεια χρησιμοποίησης τους σε τρόφημα χωρίς ενδελεχή πειράματα ασφαλείας σαν “φαινομενικά ασφαλείς” και συμειώνουνται “χωρίς γνωστές επιπτώσεις στην υγεία”. Δεν έχουν γίνει πειράματα κατά πόσο ο συνδιασμός 2 ή και περισσοτέρων συνθέτων ουσιών μπορεί να δημιουργήσει νέες βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό.Μπορεί οι περισσότερες από αυτές να είναι αντιγραφή των φυσικών ουσιών όμως απέχουν πολύ από το να είναι αποτελεσματικές για τον αθρώπινο οργανισμό .

Οι Βλαβερές ουσίες στο πιάτο μας . Μέρος Α'

Δείτε Επίσης
Μαργαρίνη
Μια εξήγηση τι είναι τα Trans-λιπαρά
Τι γίνεται μέσα μας όταν πίουμε κάποιο αεριούχο αναψυκτικό

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Categories

    All
    Γενικά
    Διατροφή
    Διατροφή
    Συνταγές
    Συνταγές
    Υγεία και πρόληψη

    Βότανα Και Φυτά

    Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας
    Tweets by @votanixcom

    Archives

    August 2016
    May 2016
    September 2015
    June 2015
    March 2015
    June 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    October 2012

Powered by Create your own unique website with customizable templates.