• votanix.com
    • Τι πρέπει να γνωρίζουμε
    • Τρόποι χρήσης των φυτών
    • Βότανα για το φθινόπωρο
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ
    • Βότανα από Α-Ζ
    • Βότανα από Η-Μ
    • Βότανα από Ν-Σ
    • Βότανα από Τ-Ω
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
    • Βότανα για αναπνευστικό σύστημα
    • Βότανα για γαστρεντερικό συστημα
    • Βότανα για ουροποιητικό σύστημα
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • Βότανα για ένα όμορφο πρόσωπο
    • Βότανα για όμορφα μαλλία
    • Βότανα για χάσιμο βάρους
  • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
  • ΒΙΝΤΕΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δώστε στα αυγά χρώμα από την φύση

4/17/2014

0 Comments

 
Picture
Δώστε στα αυγά χρώματα από τη φύση

Η κουζίνα είναι γεμάτη φυτικές βαφές. Κάποιες είναι κρυμμένες στις φλούδες των κρεμμυδιών, ενώ άλλες στα παντζάρια, στο κόκκινο λάχανο και στο μπαχαρικό κουρκουμά. Αν φέτος το Πάσχα αποφασίσετε να βουτήξετε τα αυγά σας σε φυτικές βαφές που θα φτιάξετε μόνοι σας, η διαδικασία θα φανεί σε εσάς και τα παιδιά σας ένα χαλαρωτικό παιχνίδι-πρόκληση της φαντασίας, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι αναμφισβήτητα όμορφο και γεμάτο εκπλήξεις. Με φυτικές βαφές μπορούμε να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά με τον πιο φυσικό και διασκεδαστικό τρόπο. Επειδή όμως η φύση είναι απρόβλεπτη, το βάψιμο των αυγών με φυτικές βαφές δεν είναι επιστήμη, αλλά τέχνη. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε απόλυτα το αποτέλεσμα! Η διαδικασία, όμως, είναι οπωσδήποτε διασκεδαστική. Με ποιον τρόπο;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αυγά: με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ξίδι, επειδή σταθεροποιεί και κάνει βαθύτερο το χρώμα.

Ζεστός:(Αυτός ο τρόπος δίνει εντονότερα χρώματα) Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα σε τόσο διάλυμα χρώματος ώστε να καλύπτονται τελείως και όταν αρχίσουν να παίρνουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-30 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες για το κάθε χρώμα. Μπορούμε να βράσουμε τα αυγά, βράζοντας παράλληλα και το υλικό μας, π.χ. τα παντζάρια ή τα κρεμμύδια. Έτσι όμως τα αυγά θα έχουν κηλίδες και πιτσιλιές. Για ομοιογενές χρώμα, βράζουμε πρώτα τα υλικά του χρώματος, τα σουρώνουμε και στο καθαρό αυτό διάλυμα προσθέτουμε το ξίδι και τελικά τα αυγά.

Κρύος: ( Αυτή η διαδικασία, δίνει πιο ανοιχτά χρώματα) Μουλιάζουμε τα αυγά, που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, στο σουρωμένο διάλυμα, που και αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και πρέπει να καλύπτει τελείως τα αυγά. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνουν τα αυγά στο διάλυμα ποικίλλει ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή, αλλά και την πυκνότητα ή την απόχρωση του χρώματος που επιθυμείτε.

Σημαντικές συμβουλές για το βάψιμο των αυγών Τα καταλληλότερα αυγά για βάψιμο με φυσικές μπογιές είναι τα άσπρα. Τα χρώματα δείχνουν εντονότερα επάνω τους. Επειδή έχετε να κάνετε με φυτικές βαφές, μη νομίζετε πως δεν λερώνουν! Ιδίως τα παντζάρια, βάφουν το ίδιο ή και περισσότερο από οποιαδήποτε βαφή αυγών θα βρείτε στην αγορά. Φορέστε πλαστικά γάντια λοιπόν και καλύψτε το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας.

Πριν κάνετε οτιδήποτε με τα αυγά, πλύνετέ τα καλά, για να απομακρύνετε λιπαρές ουσίες στο τσόφλι, που θα εμποδίσουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί. Για να μη σπάσουν τα αυγά σας πάνω στη διαδικασία της βαφής, μόλις πάρουν βράση, πρέπει να χαμηλώσετε οπωσδήποτε τη φωτιά. Μπορείτε να πειραματιστείτε αναμειγνύοντας τα χρώματα σε ένα μικρό μπολ και βάζοντας ένα αυγό, ώστε να δείτε τι απόχρωση θα πάρει. Τα φυσικά χρώματα είναι γεμάτα εκπλήξεις. Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί και γυαλίστε τα αυγά.

Πώς θα φτιάξετε τα χρώματα ;Οι συνταγές των χρωμάτων που σας προτείνουμε είναι για μια ποσότητα 8-10 αυγών, εκτός από τη συνταγή του μπλε (κόκκινο λάχανο), που είναι για 4 αυγά.

Βαθύ κίτρινο: Για να βάψουμε αυγά σε βαθυκίτρινο χρώμα, θα πρέπει να φτιάξουμε το διάλυμα του κουρκουμά. Ρίχνουμε 5 κουταλιές κουρκουμά, 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό, όσο να καλύπτονται τα αυγά. Βράζουμε πρώτα για 30 λεπτά τα υλικά του διαλύματος και μετά το σουρώνουμε με λεπτή σήτα ή γάζα. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στο χρώμα τα αυγά και προσθέτουμε λίγο ακόμη ξίδι (1 κουταλιά). Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα αυγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Ανοιχτό Πορτοκαλί: Βράζουμε τα αυγά, για μισή ώρα περίπου, σε διάλυμα κρεμμυδιού που έχουμε φτιάξει, ρίχνοντας τις ξερές φλούδες 4-5 κρεμμυδιών, 2 κουταλιές ξίδι, το ανάλογο νερό και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.

Βαθύ κόκκινο: Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε, και μέσα στο διάλυμα βράζουμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερα κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.

Ροζ: Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου (ψυχρός τρόπος), για μισή ώρα περίπου.

Ανοιχτό μοβ: Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μοβ-μπλε χρώμα. Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξίδι. Τα μοβ αυγά απαιτούν περισσότερο χρόνο αναμονής (6 ώρες) για να πιάσει η μπογιά, αλλά αξίζουν τον κόπο, επειδή είναι τόσο διακοσμητικά. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 ώρες. Αυτά τα αυγά αποφεύγουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει τόσες ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.

Με φλούδες κρεμμυδιών τρίβουμε και καθαρίζουμε τα άβραστα αυγά με ξίδι, τα τυλίγουμε σε φλούδες κρεμμυδιού, τις οποίες δένουμε με ένα σπάγκο γύρω από το αυγό. Βράζουμε τα αυγά σε νερό για 20 λεπτά περίπου και μετά απομακρύνουμε τις φλούδες κρεμμυδιού. Αυτή η τεχνική δημιουργεί ενδιαφέρουσες γραμμές και χρωματικές αποχρώσεις πάνω στο κέλυφος. Με λουλούδια και φύλλα Μαζεύουμε από οπουδήποτε (μπαλκόνια, πρασιές) μικρά λουλούδια και φύλλα με διάφορα σχήματα. Αφαιρούμε το μίσχο τους, για να είναι όσο πιο επίπεδα γίνεται και τα τοποθετούμε προσεχτικά, χωρίς να τσαλακωθούν τα πέταλά τους, ανάμεσα σε δύο χαρτοπετσέτες και στη συνέχεια μέσα σε ένα βαρύ βιβλίο, για 4-5 ημέρες. Όταν τα βγάλουμε, θα είναι επίπεδα και έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε. Βουτάμε ένα πινελάκι σε λάδι (ακόμη καλύτερα ελαφριά αλευρόκολλα). Τοποθετούμε με απαλές κινήσεις το πεπιεσμένο λουλούδι πάνω σε ένα ήδη βαμμένο αυγό και ξανά με το πινελάκι για να κολλήσει το λουλούδι. Με στένσιλ Με αυτοκόλλητα στένσιλ (μπορείτε να βρείτε σε είδη art & hobby) μπορούμε να βάψουμε εύκολα και γρήγορα σχέδια στα αυγά. Κολλάμε το σχέδιο (πεταλούδα, λουλούδι κλπ.) στο βρασμένο λευκό αυγό, το βάζουμε μέσα σε ένα κομμάτι διάφανο καλσόν, το σφίγγουμε στις άκρες για να μη φύγει το αυτοκόλλητο και το βουτάμε στο διάλυμα χρώματος σε θερμοκρασία δωματίου (κατά προτίμηση στο παντζάρι, που είναι το εντονότερο). Το αφήνουμε για μερικά λεπτά. Με ένα κουτάλι, βλέπουμε αν το χρώμα έχει «πιάσει». Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το αυγό και ξεκολλάμε το στένσιλ. Αυτό που μένει λευκό στο κέλυφος είναι το τμήμα κάτω από το αυτοκόλλητο. Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε αν, αντί για στένσιλ, δέσουμε μέσα στο κομμάτι του καλσόν μικρά φυλλαράκια, πέταλα, χλόη κλπ. πάνω στο κέλυφος. Όταν απομακρύνουμε το φύλλο, θα έχει μείνει το αποτύπωμά του πάνω στο αυγό.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Πηγές
Paidorama.c


0 Comments

Αρωματικά φυτά -Αιθέρια έλαια

4/15/2014

0 Comments

 
Αρωματικά φυτά -Αιθέρια έλαιαΑρωματικά φυτά -Αιθέρια έλαια
Αρωματικά φυτά – Αιθέρια έλαια – Αρωματοθεραπεία

Η ιστορία των αρωματικών φυτών είναι ταυτόσημη με αυτή των φαρμακευτικών φυτών, γιατί αποτελούν μια από τις κατηγορίες τους. Από πολύ νωρίς τα ξεχώρισαν χάριν στην ευχάριστη μυρωδιά τους, και με την πάροδο του χρόνου και τις παρατηρήσεις τους τα κατάταξαν στην κατηγορία των ωφέλιμων για τον άνθρωπο φυτών.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές χρονολογούνται γύρω στις 3.000 π.χ. για όλους τους τότε ανεπτυγμένους πολιτισμούς όπως οι Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Ινδοί, Έλληνες κ.α.

Το πρώτο άρωμα που αναφέρεται στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το αιγυπτιακό «κύφι», ένα στερεό χαρμάνι από 16 διαφορετικά αρωματικά φυτά, που το χρησιμοποιούσαν στις ιερές τους τελετουργίες, σαν καλλυντικό και σαν φάρμακο.

Οι Έλληνες πήραν τη γνώση των Αιγυπτίων, ρευστοποίησαν το κύφι και προχώρησαν στην ανάπτυξη της μυροποιίας χρησιμοποιώντας το ελαιόλαδο για την Παρασκευή αρωματικών λαδιών και αλοιφών για αρωματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές στα αρχαία ελληνικά κείμενα:

Θεόφραστος: είναι αναμενόμενο τα αρωματικά φυτά να διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, από την άποψη της δραστηριότητας των αρωμάτων τους.

Ιπποκράτης: σύστηνε τα αρωματικά μπάνια για θεραπεία γυναικολογικών δυσλειτουργιών και τις εντριβές με αρωματικά λάδια για σύσφιξη ή χαλάρωση αρθρώσεων.

Ασκληπιός: ήταν υπέρ της χρήσης των αρωματικών λαδιών με μασάζ για αρκετές περιπτώσεις παρά την χρήση φαρμάκων που ας σημειωθεί ήταν από βότανα.

Διοσκουρίδης: αναφέρεται στο κύφι ότι, ήταν αγαπητό στους θεούς, διαλυμένο σαν ποτό ανακούφιζε το άσθμα και τους σπασμούς των βρόγχων λόγω των υπνωτικών και αντισπασμωδικών συστατικών του.

Χαρακτηριστική και η αναφορά στο «αμάρακο» το μύρο που έπαιρναν από την κυπριακή ρίγανη, την ενδημική μας σαψισιά, που εθεωρείτο ότι έδιδε το ανώτερο ποιοτικά λάδι από όλες τις γνωστές ποικιλίες ρίγανης κατά την αρχαιότητα.

Οι έλληνες στρατιώτες, ξεκινώντας για μακρινές εκστρατείες, κουβαλούσαν μαζί τους αλοιφές από μύρα για την θεραπεία των πληγών τους.

Όμως παρ’ όλα αυτά οι βάσεις της αρωματοθεραπείας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, και οι γνώσεις για την παραγωγή αιθέριου λαδιού με απόσταξη θα μας έλθουν από την Περσία, από τον Αβικένα που έζησε το 980-1037 μ.χ. ιατρός στα 18 του χρόνια, αλχημιστής και καλός γνώστης όλων των επιστημών της εποχής του, θα αφήσει με το τεράστιο έργο του, περιγραφή των τρόπων τεχνικής θεραπευτικού μασάζ, που ισχύουν μέχρι σήμερα και τις γνώσεις της απόστάξης. Το πρώτο ροδέλαιο με απόσταξη έχει παραχθεί επί εποχής του στην Περσία. Οι γνώσεις αυτές πέρασαν στην Ευρώπη, μαζί δε με το βιβλία του Διοσκουρίδη επηρέαζαν για πολλά χρόνια τις γνώσεις στον τομέα της θεραπευτικής, ειδικά μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας τον 16ον αίώνα.

Η αρχή της αρωματοθεραπείας σαν ξεχωριστός κλάδος, θα σημάνει πιο αργά το 1920 από ένα τυχαίο γεγονός. Ο Rene Maurice Gattefosee θα καεί άσχημα σε μια έκρηξη στο χημείο του οικογενειακού εργοστασίου, που παρήγαγε αιθέρια έλαια. Το πρώτο πράγμα που βρήκε πρόχειρο για να καταγαλιάσει τους πόνους του ήταν καθαρό λάδι λεβάντας, όπου βούτηξε το καμένο του χέρι. Η θεραπεία ήταν άμεση και η επούλωση χωρίς να αφήσει σημάδι. Μετά από 8 χρόνια ερευνών στο τομέα αυτό, θα εκδώσει το πρώτο βιβλίο του για την αρωματοθεραπεία.

Ακολούθησαν πολλοί άλλοι επώνυμοι και μη που πρόσθεταν με τις παρατηρήσεις και τις έρευνές τους το δικό τους χαλικάκι στην αρωματοθεραπεία.

Η αρωματοθεραπεία ανήκει στην κατηγορία των εναλλακτικών θεραπειών και χρησιμοποιεί αιθέρα έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα αιθέρια έλαια είναι οι αρωματικές ουσίες που βρίσκονται στα αρωματικά φυτά, που συγκαταλέγονται στα φαρμακευτικά φυτά ή βότανα, σε καθαρή, συμπυκνωμένη μορφή.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά αιθέρια λάδια, σε πολύ μικρή ποσότητα, μερικές σταγόνες μόνο διαλυμένα σε φυτικά λιπαρά λάδια ή καθαρό οινόπνευμα, γιατί είναι πολύ δυνατά και προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς μέχρι εγκαύματα, όταν χρησιμοποιούνται αδιάλυτα.

Τα αιθέρια λάδια επενεργούν στον οργανισμό, εξισορροπώντας τις δυνάμεις του ή αλλιώς την βιοενέργειά του, που έχει διαταραχθεί με αποτέλεσμα η ανισορροπία αυτή να εκδηλώνεται με τα χαρακτηριστικά μιας πάθησης και συνάμα τακτοποιούν το ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.

Αυτό επιτυγχάνεται με την απορρόφηση των αρωμάτων από το δέρμα και το βλεννογόνο με διάφορους τρόπους όπως:

Το μασάζ, οι κομπρέσες, οι εισπνοές από τη μύτη και το στόμα, οι γαργάρες, ο αρωματισμός χώρου και τα αρωματικά μπάνια.

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι θεραπευτική ή συμπληρωματική και ενισχυντική άλλων θεραπειών που μπορεί να είναι της ορθόδοξης ιατρικής ή υπαλλακτικών θεραπευτικών αγωγών όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, η φυτοθεραπεία κ.α.

Τα τελευταία χρόνια άρχισε στην Κύπρο η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και εξαπλώνεται συνέχεια ειδικά των βιολογικών καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα να έχουν ποιοτικά προϊόντα που συναγωνίζονται στην διεθνή αγορά με επιτυχία. Η δραστηριότητα των καλλιεργητών μας εξαπλώθηκε και στην παραγωγή αιθέριων λαδιών.

Βασικές προϋποθέσεις για την καλύτερα δυνατή αποτελεσματικότητα κάθε θεραπείας με βότανα είναι: η θεραπεία να γίνεται από διπλωματούχους αρωματοθεραπευτές που να είναι και καλοί γνώστες των ιδιοτήτων των αιθέριων λαδιών και των ιδιαιτεροτήτων τους και να χρησιμοποιούν αιθέρια λάδια από φυτά που έχουν αναπτυχθεί στο ίδιο περιβάλλον με το άτομο που θα τα χρειαστεί για θεραπεία.

Ροδέλαιο

Είναι θηλυκό άρωμα και θεωρείται η βασίλισσα των αιθέριων λαδιών.

Με μασάζ βοηθά σε γυναικολογικά προβλήματα όπως ακανόνιστα έμμηνα, αιμορραγίες, σε χαλάρωση και πτώση της μήτρας και σε προβλήματα κλιμακτηρίου που συνοδεύονται με πονοκεφάλους, κατάθλιψη και άλλες ενοχλήσεις. Έχει ηρεμιστική ενέργεια και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις στρες.

Είναι καλλυντικό που συστήνεται για την περιποίηση της επιδερμίδας, βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων και εξαλείφει τα επιφανειακά αγγεία και το ερέθισμα=κοκκίνισμα της επιδερμίδας.

Θεωρείται αφροδισιακό για τις γυναίκες, αλλά επιδρά το ίδιο και στους άνδρες.

Γιασεμί

Το γιασεμί θεωρείται ο βασιλιάς των αιθέριων λαδιών, όσο και να φαίνεται παράξενο και αυτό το οφείλει στη σύσταση και την αντοχή του. Είναι ίσως το μόνο άρωμα που δεν μπορεί να αντιγραφεί συνθετικά και είναι από τα πιο ακριβά αρώματα.

Βοηθά για ανώδυνη γέννα, με μασάζ στο τελευταίο σπόνδυλο, τις τελευταίες μέρες πριν την γέννα.

Βοηθά σε προβλήματα προστάτη στους άνδρες και πιστεύεται ότι τονώνει τα ανδρικά σεξ όργανα.

Όμως εκεί που πραγματικά τονώνει είναι τον ψυχικό και συναισθηματικό τομέα και με τον τρόπο αυτό βοηθά στο στρες και στη κατάθλιψη που συνοδεύεται με αγωνία και σε άτομα με σεξουαλικά προβλήματα που οφείλονται σε ψυχολογικές αιτίες.

Γεράνι

Είναι αντικαταθληπτικό, αντισηπτικό, μαλακτικό, αιμοστατικό, τονωτικό, διουρητικό και επουλωτικό. Από τα λίγα που βοηθά σε προβλήματα κυτταρίτιδας. Απωθεί τα έντομα.

Ευκάλυπτος

Είναι αντιβακτηριακό, αντι-ικό, αντιπυρετικό, παυσίπονο και αντισηπτικό.

Ο ευκάλυπτος απωθεί τα έντομα και απολυμαίνει την ατμόσφαιρα.

Νυχτολούλουδο =oenothera

Είναι από τα φυτά που σπάνια τα βρίσκουμε στην Κύπρο.

Βοηθά σε όλα τα ψυχοσωματικά προβλήματα της κλιμακτηρίου στις γυναίκες , για οδυνηρά έμμηνα και για αντιμετώπιση αλλεργικών καταστάσεων.

Φασκομηλιά = σπατζιά

Η θουγιόλη που περιέχει το λάδι αυτό το καθιστά επικίνδυνο και θα πρέπει να το χειριζόμαστε με προσοχή.

Είναι ηρεμιστικό και βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης και σε σεξουαλικά προβλήματα νευρικής φύσεως. Είναι αντισηπτικό και χρησιμοποιείται για περιποίηση προσώπου σε ακμή.

Βοηθά να ψηλώσει η πίεση, και ψυχολογικά τονώνει άτομα εθισμένα σε διάφορες ουσίες.

Ζεσταίνει και μαλακώνει τους μυς με μασάζ.

Η ποικιλία σκλαρέα περιέχει λιγότερη θουγιόλη και προτιμάται για αρωματοθεραπεία.

Όμως δεν πρέπει να συνδυάζεται με ποτό γιατί προκαλεί τρομερούς εφιάλτες, επίσης να αποφεύγεται θεραπεία της κατά τις απογευματινές ώρες ή πριν μακρινό ταξίδι γιατί προκαλεί ευφορία που συνοδεύεται με τρομερή χαλάρωση.

Με αρωματισμό χώρου βοηθά σε γεροντική άνοια και Αλτζχάϊμερ χάριν στην κινεόλη που περιέχει και έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι βοηθά τονώνοντας τη μνήμη.

Γενικά βοηθά στο στρες, υπερένταση, άσθμα, βρογχόσπασμα, ημικρανίες, κράμπες, οδυνηρά και ακανόνιστα έμμηνα

Κυπαρίσσι

Τονώνει το κυκλοφοριακό και βοηθά σε φλεβίτιδες με προσεκτική επάλειψη σε ελάχιστη ποσότητα λαδιού. Βοηθά σε οδυνηρά έμμηνα και σε αιμορραγίες μήτρας κατά την κλιμακτήριο.

Με ποδόλουτρα καταπολεμά την άσχημη μυρωδιά των ποδιών που προκαλείται από υπερβολικό ιδρώτα.

Με εισπνοές ή αρωματισμό χώρου βοηθά σε βρογχικά, καταρροές του αναπνευστικού και άσθμα, ειδικά στα μικρά παιδιά που πανικοβάλλονται σε κρίσεις άσθματος. Απωθεί τα έντομα.

Χαμομήλι


Το λάδι του είναι μπλε λόγω χαμαζουλίνης και όσο παλιώνει γίνεται πράσινο.

Έχει μαλακτικές, ηρεμιστικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονικές ιδιότητες.

Βοηθά σε προβλήματα γαστροεντερικού, ουροποιητικού συστήματος, προβλήματα περιόδου και κλιμακτηρίου και γενικά σε έντονους πόνους που δεν υποσωρούν.

Με μασάζ σε ρευματικούς , αρθριτικούς και μυικούς πόνους και με κομπρέσες σε πληγές, αιματώματα και πριξίματα.

Σαν ηρεμιστικό βοηθά σε κατάθλιψη, στρες και αμνησία.

Η κούρα με το λάδι αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3 εβδομάδες.

Λουίζα-Αλοίζα

Δεν πρέπει να συγχύζεται με το λάδι από λεμονόχορτο και τη βερβένη τα οποία είναι φθηνότερα.

Βοηθά σε προβλήματα χώνεψης και παχυσαρκίας. Είναι ηρεμιστικό και δροσιστικό και βοηθά σε αμνησία σε πολύ μικρή ποσότητα.

Ένα θεραπευτικό μπάνιο το βράδυ βοηθά σε αυπνίες = μόνο 2 σταγόνες.

Θυμάρι

Μερικές ποικιλίες δίδουν ερεθιστικό για την επιδερμίδα λάδι. Τα καλύτερα αυτά που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα θυμόλης και λιναλόλης.

Είναι αποχρεπτικό, αντισηπτικό καπό τα λίγα που καταπολεμούν ιούς, ευστόμαχο και ορεκτικό.

Βοηθά σε προβλήματα αναπνευστικού , γαστροεντερικού, σε χαμηλή πίεση, ρευματισμούς, αμνησία και έιτζ.

Ρίγανη

Είναι η γνωστή μαρζιοράνα ή σαψισιά για τα κυπριακά δεδομένα,

Βοηθά σε προβλήματα αναπνευστικού και γαστροεντερικού συστήματος.

Είναι από τα πιο δυνατά λάδια και χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητά του σε συνδυασμό με άλλα λάδια ανάλογα με το σκοπό που θα χρησιμοποιηθεί.

Βοηθά σε αμνησία και αυπνία, τονώνει ψυχικά τους μοναχικούς τύπους και κατευνάζει τις σεξουαλικές επιθυμίες.

Με μασάζ μαλακώνει τους μυς και βοηθά για χαλάρωση μετά από εντατική άσκηση ή χειρονακτική δουλειά, σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους

Χαμηλώνει την πίεση και απωθεί τα έντομα.

Λεβάντα

Η λεβάντα έχει πάρα πολλές ιδιότητες αλλά η βασική της ιδιότητα είναι ότι εξισορροπεί τις δυνάμεις του οργανισμού είτε σωματικές είτε ψυχικές.

Είναι αντισηπτική, αναλγητική, επουλωτική, ηρεμιστική και τονωτική.

Δίδει θαυμάσια αποτελέσματα στην αρωματοθεραπεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια λάδια είναι για να ενισχύσει τη δράση τους είτε για να μετριάσει ορισμένες έντονες και ερεθιστικές αντιδράσεις τους.

Περιποίηση επιδερμίδας σε περιπτώσεις ακμής, σε οιδήματα, μώλωπες, και αλλεργίες με κρύες κομπρέσες.

Σε ιγμορίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα, ρευματικούς, αρθριτικούς και μυικούς πόνους .

Σε ψηλή πίεση, σε υστερίες, κατάθλιψη, πονοκέφαλο, αυπνίες και αμνησία.

Με μασάζ στον τελευταίο σπόνδυλο επιταχύνει και ευκολύνει τη γέννα.

Απωθεί τα έντομα.

Ο συνδυασμός μασάζ και θεραπευτικόυ μπάνιου δίδει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Λεμόνι – από τη φλούδα του λεμονιού

Αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού και ενισχύει την άμυνα του

Σαν αντισηπτικό και αιμοστατικό βοηθά εσωτερικά και εξωτερικά σε μολύνσεις και αιμορραγίες.

Αλκαλοποιεί το οργανισμό και βοηθά σε ρευματισμούς, αρθριτικά και ποδάγρα.

Τονώνει το κυκλοφοριακό και χαμηλώνει τη ψηλή πίεση.

Καθαρίζει την επιδερμίδα και τις μαύρες κηλίδες.

Με καθημερινές επαλείψεις σε διάλυση 2:10 με ξύδι βοηθά σε κάλλους, σκαθάρους και σκληρύνσεις δέρματος.

Περγαμόντ – από τη φλούδα του

Οι βασικές του ιδιότητες είναι ηρεμιστικές, αντιφλεγμονικές και αντισηπτικές. Βοηθούν σε προβλήματα του αναπνευστικού, σε κατάθλιψη που συνοδεύεται με αγωνία και σε περιποίηση προσώπου.

Με θεραπευτικά μπάνια και μασάζ βοηθά σε φλεγμονές του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες στο αρχικό τους στάδιο όπως μητρίτιδες και προστατίτιδες.

Είναι το καλύτερο από όλα τα λάδια για τόνωση του οργανισμού σε ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα όπως στρες, ένταση και κατάθλιψη.

Μπορεί πέραν από το μασάζ να καθιερωθεί σαν ατομικό άρωμα και για τα δύο φύλα.

Σε δερματικά προβλήματα ειδικά περιποίηση προσώπου σε ακμή, λιπαρά δέρματα, μολύνσεις και αποστήματα με μασάζ, κρέμες και κομπρέσες, ευνοεί συνάμα και την επούλωση πληγών.

Είναι αντι-ιικό και σε συνδυασμό με το ευκαλυπτέλαιο χρησιμοποιείται σε γρίππες, σε έρπητα και για ανακούφιση από τους πόνους του έρπη ζωστήρα.

Απωθεί τα έντομα και με ψεκασμό των φυτών απωθεί τα κατοικίδια να τα πλησιάζουν.

Νερολί


Το παίρνουμε από άνθη κιτρομηλιάς και πήρε το όνομά του από μια ιταλίδα πριγκίπισσα που ήταν το αγαπημένο της άρωμα. Από αυτό γίνεται η γνήσια ω τε κολόν.

Είναι αντικαταθληπτικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αφροδισιακό και ηρεμιστικό.

Βασικά συστήνεται για συναισθηματικά προβλήματα, ειδικά σε υπερένταση πριν από συνεντεύξεις, εξετάσεις, σε καταστάσεις σιόκ, υστερίας αυπνίας και αμνησίας.

Είναι ευεργετικό για περιποίηση της επιδερμίδας γιατί βοηθά στον καθαρισμό της, στην ανανέωση των κυττάρων και κάνει για όλα τα είδη ακόμη και ειδικά για τις ευαίσθητες.

Συνδυάζεται άνετα με ροδέλαιο και λάδι γιασεμιού.

Καλεντούλα

Το αιθέριο λάδι της είναι σπάνιο, πιο συχνά τη βρίσκουμε σε λιπαρά λάδια και κρέμες που έχουν γίνει από τα άνθη της και είναι ιδεώδη για σκοπούς αρωματοθεραπείας και για δερματοπάθειες.

Ιδανικό για ερεθισμένα, τραχιά και σκασμένα δέρματα για όλες τις ηλικίες ακόμη και βρέφη.

Έχει αντισηπτικές, μυκητοκτόνες , μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες και χρησιμεύει σε πληγές, ερεθισμένα δέρματα, αθλητικά πόδια, φλεβίτιδες και ηλιακά εγκαύματα.

Βασιλικός

Από την αρχαιότητα χρησιμοποιόταν για προβλήματα του αναπνευστικού, για δυσπεψίες και σαν αφροδισιακό. Σήμερα χρησιμοποιείται με εισπνοές για προβλήματα αναπνευστικού, σε πονοκεφάλους, σε αμνησία και σε μελαγχολία.

Με μασάζ κατευνάζει ενοχλήσεις από δυσπεψία και οδυνηρά έμμηνα, με γαργάρες βοηθά σε άφθες και φλεγμονές ούλων.

Απωθεί τα έντομα η μυρωδιά του.

Μέντα


Τονώνει το γαστροεντερικό και αναπνευστικό σύστημα, βοηθά σε εμπύρετες καταστάσεις.

Με υδρατμούς για καθαρισμό προσώπου, και προφυλάσσει από μολύνσεις.

Με κρύες κομπρέσες σε πονοκεφάλους, ημικρανίες στο αρχικό τους στάδιο, τονώνει το μυαλό και ξεκαθαρίζει τις σκέψεις.

Με εισπνοές σε καταστάσεις σιοκ και σε ναυτία.

Συνδυασμένο με ευκαλυπτέλαιο με ψεκάσματα διώχνουν μακριά έντομα, ποντίκια και νυφίτσες.

Αόρατος – από τα ώριμα μούρα του

Έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες και με μασάζ βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Ταυτόχρονα βοηθά σε δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, ακμή, ψωρίαση-ειδικά σε εφήβους, σε κυτταρίτιδα, ρευματισμούς, αρθριτικούς πόνους και ποδάγρα.

Με θεραπευτικά μπάνια και πλύσεις σε αιμορρόιδες.

Σαν ατομικό άρωμα και αρωματισμό χώρου =τονώνει το μυαλό και ξεκαθαρίζει τις σκέψεις

Δεντρολίβανο Ροζμαρί

Έχει έντονες αντισηπτικές , και τονωτικές ιδιότητες που ισορροπούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθούν σε προσωρινή βλάβη των νεύρων όπως παράλυση, μείωση της όρασης, της όσφρησης και σε προβλήματα ομιλίας. Τονώνει τη μνήμη με εισπνοές.

Σε μικρή δόση βοηθά σε επιληπτικές κρίσεις, ενώ σε μεγάλη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικά συμπτώματα.

Με μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην κατά πλάκα σκλήρυνση αλλά ανακουφιστικά όχι θεραπευτικά, σε ρευματικούς, αρθριτικούς πόνους και χαλαρωτικά σε αθλητές.

Σε περιποίηση προσώπου ανανεώνει τα κύτταρα και με λούσιμο τονώνει και βάφει σκούρα τα μαλλιά.

Φωτοδυναμικά έλαια

Αυτά που σε ηλιοφάνεια εντείνουν τις ιδιότητές τους και μπορεί να προκαλέσουν δερματικές ενοχλήσεις, μέχρι καρκίνο του δέρματος.

Αυτά είναι: το περγαμόντ, το λεμόνι, το πορτοκάλι και η αλοίζα

Σε ψηλή πίεση: απαγορεύονται τα λάδια από : θυμάρι και ροζμαρί

Σε εγκυμοσύνη καλά είναι να αποφεύγονται: ο βασιλικός, η ρίγανη, το κυπαρίσσι, η λεβάντα, το γιασεμί, ο αόρατος, η μέντα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Δείτε Επίσης
Κεριά και Αρωματοθεραπεία
Ζώδια και Αιθέρια Έλαια

0 Comments

Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά

4/9/2014

0 Comments

 
Picture
Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά

Αν κανείς μια βόρτα σε μια υπεραγορά (supermarket) θα βρείς σαμπουάν για ίσχια μαλία, για σγουρά, για κααστανά, για ξανθά, για βαμένα, για άβαφα, για μαλλιά με ανταύγειες ξανθές, για ανταύγειες μέλη . Το ίδιο συνβένη σε άλλα είδη προσωπικής υγιεινής, περιπήεις προσώπου και σώματος. Επαναλάβανεται αυτό σε προϊόντα γενικού καθαρισμού του σπίτιου. Ενώ οι πιο πολλοί χρησιμοποιούσαν το σαπούνι πράσινο την στάχτη στο χώμα κλπ. Τι περιέχουν όμως αυτά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Από το Νόμο (1/11/98) όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν όλα τα συστατικά που περιέχουν στην ετικέτα τους. Αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν αυτά τα χημικά ονόματα. Ορισμένα προϊόντα που ακούγονται ή φαίνονται φυτικά στο μπροστινό μέρος της ετικέτας, μόνο φυτικά δεν είναι όταν διαβάσουμε τη λίστα με τα συστατικά (τα μικρά γράμματα) στο πίσω μέρος του προϊόντος. Πάνω από 10,000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι. Πολλά από αυτά όμως δεν είναι τόσο «αθώα».

Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά που πρέπει να ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

«Τα περισσότερα συνθετικά χημικά γύρω μας είναι τοξικά. Ακούμε τη λέξη «τοξικό» τόσο συχνά που έχει χάσει πια το νόημά της. Αλλά «τοξικό» σημαίνει δηλητηριώδες. Οτιδήποτε είναι «ικανό να καταστρέψει ζωή».

«Περικυκλωμένοι όπως είμαστε με τοξικά προϊόντα είναι σημαντικό να μελετάμε τις ετικέτες τους, να λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες που έχουν στην ΥΓΕΙΑ μας και να τα πετάμε, προτιμώντας άλλα πιο ασφαλή προϊόντα».

Aceton – Ακετόνη

Το γνωστό «ασετόν» που χρησιμοποιείται ως διαλύτης για τα βερνίκια νυχιών, συγκαταλέγεται σε λίστες επικίνδυνων ουσιών. Προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Aluminium Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride – Συνθέσεις αλουμινίου

Ένα πολύ κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται σε αποσμητικά και αντι-ιδρωτικά. Οι συνθέσεις αλουμινίου μπορούν κυριολεκτικά να σταματήσουν την φυσική διαδικασία εφίδρωσης του σώματος. Μπορούν να συρρικνώσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μπλοκάρουν τους πόρους. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer’s. Πρέπει να τα αποφεύγουμε και ιδιαίτερα οι γυναίκες όπου τα χημικά που βάζουν στις μασχάλες φτάνουν μέσω των αδένων στο στήθος και συσσωρεύονται.

Ammonium Hydroxide Compounds – Συνθέσεις αμμωνίας

Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Benzophenone – Βανζοφαινόνη – Benzene, Benzylphenyl, Ketone

Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντι-ηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.

Benzyl Acetate – Οξικό Βενζύλιο

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνος ουσία (καρκίνος του παγκρέατος). Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημικές αντιδράσεις. Τοξικό.

Benzyl Alcohol -Βενζυλική Αλκοόλη

Πετροχημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.

BHT: Butulated Hydroxutoluene – Βουτίλιο Υδροτολονόλιο

Είναι συθετικό συστατικό (από πετρέλαιο). Περιέχεται σε υδατικές κρέμες, ορούς ενυδάτωσης και γενικά στα καλλυντικά σαν αντιοξειδωτικό. Είναι εξαιρετικά φωτοευαίσθητο και προκαλεί μεγάλους ερεθισμούς με την έκθεση στον ήλιο. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα, διαταραχές και ερεθισμούς στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην καρδιά.

Ακόμα μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στο έμβρυο. Σε πειράματα που έγιναν, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Η μεγάλη συσσώρευσή του προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετούς και διάρροιες και γενικά ακραία προβλήματα υγείας. Ύποπτο για καρκινογένεση σε βαθμό επικινδυνότητας 3. Περιέχει τα επικίνδυνα συστατικά Cresol και Phenol, συστατικά που κατηγοριοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Cocamide DEA – Αμίδια κόκκου υδροξυκίθυλο

Ένα μείγμα από εθανολαμίνες από οξέα καρύδας που χρησιμοποιείται επειδή βγάζει σαπουνόφουσκες και κάνει πιο παχύρρευστα τα καλλυντικά ή σαμπουάν. Όμως επειδή αναμιγνύεται με συνθετικά χημικά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ξηρότητα στο δέρμα και στα μαλλιά. Είναι τοξικό.

Diethanolamine (DEA) – Διαιθανολαμίνη

Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροπιστής του pH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα για να μετατρέψει το οξύ σε άλλους (Stearate) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σα βάση στο γαλάκτωμα.Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα. Τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο. Πιθανός παράγοντας καρκινογένεσης.

DMDM Hydantoin

Χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των νυχιών, προκαλώντας αλλεργίες, ισχυρούς πόνους και καρκίνο.

EDTA Ethylenedinitrilo -Edetic Arid

Συνθετικό χημικό που χρησιμοποιείται για μαλακτικό νερού και σαν αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι τοξικό. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογενείς ουσίες.

Fluoride – Φθόριο

Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους με αποτέλεσμα νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει. Εσείς θα συνεχίσετε να έχετε την οδοντόκρεμα σας στον νιπτήρα σας;

Formaldehyde – Φορμόλη – Φορμαλδεΰδη

Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.

ImidazolidinylUrea και DiazolidinylUrea – Ιμιδαζολινική Ουρία

Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.

IsopropylAlcohol – Ισοπροπυλική Αλκοόλη

PropylAlcohol – Propanol

Χημική ουσία από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου. Ερεθίζει τα μάτια, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ερεθίζει το δέρμα, προκαλεί κοκκινίλες και πόνο. Με την αναπνοή αυτής της ουσίας έχουμε συμπτώματα ζαλάδας, πονοκεφάλους, αναισθησία, ακόμα και θάνατο. Άτομα με ευαισθησίες στο δέρμα, προβλήματα νεφρών, συκωτιού, καρδιάς και κυκλοφορικά είναι πιο ευάλωτα τοξικά. Μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.

Magnesium Nitrate – Μαγνισιονατρικό Άλας

Επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό – Προκαλεί ερεθισμούς και εγκαύματα στο δέρμα. Με την αναπνοή έχουμε έντονο βήχα – αδύνατη αναπνοή. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια ακόμα και προσωρινά προβλήματα στην όραση. Χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, διανοητικά προβλήματα. Μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα διάφορα όργανα του οργανισμού.

Mineral Oil – Μεταλλικό Έλαιο

Σε κρέμες χειλιών, ματιών, χεριών, σώματος, υδατικές κρέμες, μέϊκαπ, προϊόντα μαλλιών κλπ. Καλύπτει το δέρμα με ένα λεπτό (σαν μεμβράνη) στρώμα (κυριολεκτικά), εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιή κύτταρα. Συχνές αντιδράσεις είναι μαύρα στίγματα, σπιθουράκια, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία στον ήλιο – πανάδες), πρόωρη γήρανση του δέρματος. Καρδιολογικές διαταραχές. Αλλεργικές διαταραχές. Διαταραχές στο αμυντικό σύστημα, κατάθλιψη του κεντρικού συστήματος. Βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι. Δυσκολία στην αναπνοή.

Methyl – Propyl, Butyl, Ethyl Paraben – Παραβένες

Χρησιμοποιούνται για την αναστολή μικροβίων και για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Αν και είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Έχουν προκαλέσει αλλεργίες και δερματίτιδες. Επιστημονικές έρευνες του πανεπιστημίου Brunel έχουν αποδείξει ότι μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Μέσα στο σώμα λειτουργούν σαν ξένη θηλυκή ορμόνη προκαλώντας μείωση της δύναμης του σπέρματος, καρκίνο στους όρχεις, δυσμορφίες στο πέος, και άλλες διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες και καρκίνο στο στήθος της γυναίκας.

Nylon 12 (Polyamide) – Νάϊλον 12 – Πολυαμίδιο

Προκαλεί δερματίτιδες, ερεθισμούς και εγκαύματα στα μάτια. Προβλήματα στην όραση. Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. (Π.Ο.Υ.)

Paraffinium Liquidium – Παραφίνη – Παράγωγο πετρελαίου

Χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά, κραγιόν, κρέμες κλπ. Τοξικό. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, σε επαφή με το δέρμα προκαλεί δερματίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, αναισθησία. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil.

Petrolatum – Πετρελαιώδες – Μεταλλικό Έλαιο

Είναι ένα μεταλλικό έλαιο και προκαλεί πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα. Προκαλεί φωτοευαισθησία (κάνει τον ήλιο πιο επικίνδυνο στο δέρμα), έχει την τάση να εμποδίζει την λειτουργία του φυσικού μηχανισμού του σώματος και οδηγεί στην αφυδάτωση και ξεφλούδισμα του δέρματος. Αγοράζουμε ένα προϊόν που προκαλεί τις ιδιότητες που λέει ότι ανακουφίζει. Χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες καλλυντικών γιατί είναι απίθανα φτηνό συστατικό. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil.

Polyvinyl Purrolidone (PVP) – Πολυβινιλιοπυρολιντόν

Βλαβερό με την εισπνοή ή με την απορρόφησή του από το δέρμα. Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια. Ερεθίζει τις βλενώδεις μεμβράνες και το άνω αναπνευστικό σύστημα.

Ανήκει στην κατηγορία Γ με την ένδειξη τερατογένεσης στα ζώα.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση.

Αποφεύγεται την επαφή με το προϊόν και την εισπνοή.

Propylene Glycol – Προπυλενογλυκόλη

Μια σύνθετη πετροχημική ανάμιξη που χρησιμοποιείται σαν υγραντικό. Είναι φθηνό και ευρέως διαθέσιμο συστατικό. Είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις. Είναι πρωταρχικό ερεθιστικό του δέρματος ακόμα και σε πολύ μικρό ποσοστό συμπύκνωσης. Η λειτουργία του είναι να απορροφά την υγρασία από το δέρμα «κλέβοντάς» την από το χαμηλό στρώμα για να τη φέρνει στην επιφάνεια. Χρησιμοποιείται πολύ σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως το υγρό φρένων και αντιψυκτικό υγρό για αυτοκίνητα ή για βαφές. Το συγκεκριμένο προϊόν αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στο συκώτι ή ακόμα και καταστροφή των νεφρών.

PropylGallate – Προπύλιο – Εστέρας γαλλικού οξέως

Αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι τοξικό.

PUP/VACopolymerPUP/VA – Συμπολιμεριστής

Ένα χημικό από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται στο σπρέυ μαλλιών, τζελ και άλλα καλλυντικά. Θεωρείται τοξικό γιατί σε ανθρώπους με ευαισθησία στους πνεύμονες έχουν βρεθεί μόρια του συστατικού αυτού.

Poly – Quaternium – Κουατέρνιο

Είναι παράγωγο αμμωνίας που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, τριχόπτωση, ξεφλούδισμα στο δέρμα και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι τοξικό.

SodiumC 14-16 OlefinSulfonate – Ολεφινικό Σουλφίδιο

Χρησιμοποιούνται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν υγραντικά. Είναι παράγωγα πετρελαίου και είναι τοξικές.

Stearalkonium Chloride – Στερεατικό Χλωρίδιο

Ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε μαλακτικά μαλλιών και κρέμες προσώπου. Δημιουργήθηκε αρχικά από την βιομηχανία για μαλακτικό ρούχων. Είναι πολύ πιο φθηνό από φυτικά εκχυλίσματα που πραγματικά βοηθάνε τα μαλλιά και το δέρμα. Είναι τοξικό.

Sodium Hydroxide – Καυστικό Νάτριο

Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.

Sodium Lauryl Sulphate – Sodium Laureth Sulphate

Μπορεί να είναι συνθετικής (από πετρέλαιο) ή φυτικής προέλευσης (από καρύδα) ανάλογα με τη φιλοσοφία της εταιρίας. Χρησιμοποιείται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν καθαριστικό. Το χημικό προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα και φαγούρες στο δέρμα, τριχόπτωση, πιτυρίδα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Triethanolamine (TEA) – Τριαιθανολαμίνη

Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροποιητής του pH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα σε άλας (stearate) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σαν βάση για γαλάκτωμα. Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στα μάτια, αφυδάτωση στα μαλλιά και στο δέρμα. Μπορεί να είναι τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο.

Fragrance – Parfum – Συνθετικά αρώματα

Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά μπορεί να έχουν μέχρι και 600 διαφορετικά συστατικά. Το 95% από αυτά είναι από πετρέλαιο. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα συστατικά καθώς η ετικέτα λέει απλά Parfum ή Fragrance (άρωμα). Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι ουσίες είναι πονοκεφάλους, εξανθήματα, φαγούρες, κοκκινίλες, βήχα, άσθμα, τάσεις για εμετό, πολλά έχουν «ναρκωτική» επίδραση. Πολλά από τα χημικά που είναι στα συνθετικά αρώματα είναι τα ίδια με αυτά στον καπνό του τσιγάρου που είναι καρκινογόνα. Αν ένα καλλυντικό έχει τη λέξη Fragrance ή Parfum (άρωμα) δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε.

F&DC – C.I. – Κωδικοί χρώματος – Συνθετικά χρώματα

Τα συνθετικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα προϊόν «όμορφο» πρέπει να τα αποφεύγουμε πάση θυσία όπως και τις βαφές των μαλλιών. Αναγράφονται σαν FD&C ή D&C και ακολουθεί ένα χρώμα και ένας αριθμός. Για παράδειγμα FD&C ή D&C ή C.I. 77496. Συνήθως προέρχονται από πίσσα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης προκαλούν δερματοπάθειες και ελάττωση των επιπέδων οξυγόνου στο σώμα. Αν ένα καλλυντικό το έχει μέσα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε.

Tallow (Sodium Tallowed, Tallow Amine Oxide)

Λίπος από λιπώδεις ιστούς βοοειδών και προβάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως στα κοινά σαπούνια, αφρούς ξυρίσματος, κραγιόν, σαμπουάν κλπ. Άγευστο και άοσμο συστατικό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και έκζεμα. Σημειώνεται ότι οι τοξίνες και οι διοξίνες συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στους λιπώδεις ιστούς των ζώων με αποτέλεσμα η χρήση του συστατικού αυτού στα διάφορα προϊόντα να αποτελεί κίνδυνο μεταφοράς των επικίνδυνων χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Προϊόντα για μωρά και μικρά παιδιά

Προϊόντα ειδικά για παιδιά συμπεριλαμβάνουν λάδια, σαμπουάν, πούδρες, σαπούνια, λοσιόν και κρέμες. Υπάρχουν πολύ λίγα φυτικά προϊόντα, γι’ αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή να τα επιλέγουμε διαβάζοντας προσεκτικά τη λίστα συστατικών στην ετικέτα. (Πλέον δεν είναι τόσο λίγα, πρέπει δε να διευκρινιστεί και η διαφορά μεταξύ φυτικού, το οποίο έχει ως βάση φυτικές ουσίες, αλλά και συνθετικά σε μικρότερο βαθμό, και στα βιολογικά, τα οποία είναι καθαρά, μόνον από φυτικές πηγές.) Για παράδειγμα, τα σαμπουάν που ισχυρίζονται ότι δεν προκαλούν «δάκρυα» όταν μπαίνουν στα μάτια των παιδιών πρέπει ν’ αποφεύγονται γιατί περιέχουν χημικά ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Το δάκρυσμα είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία που δείχνει ότι το μάτι κινδυνεύει και δεν πρέπει να εμποδίζεται με χημικά. Τα συνθετικά χημικά είναι ακόμη πιο τοξικά για μικρά παιδιά γι’ αυτό χρειάζεται να τα ελέγχουμε ώστε να τα προστατέψουμε.

Κίνδυνος για τους επαγγελματίες

Ακόμη σε άλλη έρευνα που έγινε, φάνηκε ότι οι αισθητικοί και οι κομμωτές που έρχονται σε συνεχή επαφή με καλλυντικά έχουν 2-4 φορές περισσότερες τοξίνες από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν καλλυντικά συνεχώς, κάτι που θεωρείται φυσικό αποτέλεσμα με δεδομένο ότι τα περισσότερα καλλυντικά περιέχουν τοξικές ουσίες.

Τέλος, εκείνο που επισημαίνεται από διάφορους επιστήμονες, σε σχέση με τις απορίες που υπάρχουν από το καταναλωτικό κοινό, στο ΓΙΑΤΙ δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα για τα χημικά συστατικά που περιέχονται μέσα στα καλλυντικά, είναι ότι για να περάσει μια πληροφορία από την επιστημονική κοινότητα στο ευρύ κοινό χρειάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 20 χρόνων. Χρόνος ο οποίος τώρα μόλις συμπληρώνεται από τη στιγμή που υπήρξαν οι πρώτες υποψίες και έρευνες για τις παρενέργειες των καλλυντικών.

Ποτέ δεν θα τρώγαμε ούτε θα δίναμε στα παιδιά μας κοτόπουλο με διοξίνες, αλλαντικά με σαλμονέλα ή κρέας με νόσο «τρελής αγελάδας». Ούτε θα φορούσαμε γυαλιά που θα κάνανε κακό στην όρασή μας, όσο φθηνά και να ήταν γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα τα πληρώναμε όλα αυτά πολύ πιο ακριβά με την υγεία μας. Τώρα που ξέρουμε ότι υπάρχουν διάφορα συστατικά στα καλλυντικά που μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία μας… πώς μπορούμε να μην τα αποφύγουμε;

Πηγές

Περιβάλλον και Υγεία

0 Comments

    Categories

    All
    Γενικά
    Διατροφή
    Διατροφή
    Συνταγές
    Συνταγές
    Υγεία και πρόληψη

    Βότανα Και Φυτά

    Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας
    Tweets by @votanixcom

    Archives

    August 2016
    May 2016
    September 2015
    June 2015
    March 2015
    June 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    October 2012

Powered by Create your own unique website with customizable templates.