• votanix.com
    • Τι πρέπει να γνωρίζουμε
    • Τρόποι χρήσης των φυτών
    • Βότανα για το φθινόπωρο
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ
    • Βότανα από Α-Ζ
    • Βότανα από Η-Μ
    • Βότανα από Ν-Σ
    • Βότανα από Τ-Ω
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
    • Βότανα για αναπνευστικό σύστημα
    • Βότανα για γαστρεντερικό συστημα
    • Βότανα για ουροποιητικό σύστημα
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • Βότανα για ένα όμορφο πρόσωπο
    • Βότανα για όμορφα μαλλία
    • Βότανα για χάσιμο βάρους
  • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
  • ΒΙΝΤΕΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τι είναι η γλουτένη ;

9/19/2013

0 Comments

 
Picture
Τί σημαίνει όταν λέμε πως κάποιος έχει αλλεργία στη γλουτενη ;

Η Γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.

Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι και η σίκαλη . Βρώμη και κριθάρι έχει μια χαμηλή αναλογία γλουτένης. Δημητριακά όπως τεφ, κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι και καθώς και ψευδο-δημητριακά όπως κινόα, αμάρανθος και το φαγόπυρο είναι χωρίς γλουτένη.

Πιθανότατα δεν χρειάζεται να αποφεύγεται εντελώς. Για μερικούς ανθρώπους περίπου το 1% του πληθυσμού η γλουτένη μπορεί να είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια νόσο γνωστή ως κοιλιοκάκη. Είναι τόσο ευαίσθητοι στη γλουτένη, ώστε ακόμη και μια μικρή ποσότητα ένα ίχνος μπορεί να τους κάνει πολύ άρρωστους. Επειδή οι ζημιές της γλουτένης γίνονται στην επένδυση του λεπτού εντέρου σε άτομα με κοιλιοκάκη, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Η διάγνωση στα άτομα αυτά γίνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου που δείχνει την σημαντική βλάβη. Σε αυτά τα άτομα η διακοπή γλουτένης πρέπει να είναι αυστηρή και να επιλέγουν την τροφή τους με προσοχή.

Αν δεν είστε μέρος αυτού του 1% του πληθυσμού, είναι απίθανο ότι θα χρειαστεί να ζήσετε μια ζωή χωρίς καθόλου γλουτένη.

Η γλουτένη δρήσκεται παντού λόγο της υπερκατανάλωσης προϊόντων που κατασκευάζονται με πολύ επεξεργασμένο αλεύρι σίτου υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ως κοινωνία, είμαστε σε μια κατάσταση «υπερφόρτωσης γλουτένης» και εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων υποφέρουν από μια κατάσταση που αναγνωρίστηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια και που ονομάζεται «ευαισθησία στη γλουτένη».

Οι άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη, αν την τρώνε συχνά, έχουν δυσάρεστα συμπτώματα π.χ. πόνους στο στομάχι, φούσκωμα, καούρες, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, εξανθήματα του δέρματος, κόπωση, αϋπνία, για να αναφέρουμε μερικά από τα πιο κοινά.



Picture
Παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, αν αποδειχθεί ότι είναι από ευαισθησία στη γλουτένη, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να την εγκαταλείψετε εντελώς. Σε αυτά τα άτομα η διαγνήση γήνεται με τεστ διατροφικης ανταπόκρισης .

Στην αντιμετώπιση των ασθενών, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η εξάλειψη της γλουτένη για μερικές εβδομάδες και η επανεισαγωγή της σταδιακά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογηθεί η ανταπόκριση του οργανισμού στη γλουτένη και το δικό όριο του καθενός. Με τη σταδιακή εισαγωγή σιτηρών που περιέχουν γλουτένη και άλλων τροφίμων υπάρχει μια κατανόηση του ποιες από αυτές τις τροφές ή πόσες το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα.

Προσοχή στην προσπάθεια σας να ελατώσετε την γλουτένη μπορεί να πάρετε κίλα αντι να χάσετε.

Αυτό συμβαίνει επειδή καταναλώνουν συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη που συχνά έχουν εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο αλλά και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό αλεύρι ρυζιού ή υλικά πληρώσεως, όπως το άμυλο πατάτας, που μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο στο αίμα.

Είναι πολύ καλύτερα να προσκολληθείτε σε φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως το καστανό ρύζι και η κινόα), γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, φασόλια και άλλα όσπρια και υγιεινά λίπη, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ευχαριστώ τον
D.r Στέλιο Χειμάριο
Για τέστ δυατροφηκής ανταπόκρισης στο τηλ. +30 6986147756
http://epam.promovideo.gr/bioresonance.html
https://www.facebook.com/stelios.bioresonance
Πηγες

Βικηπέδια


0 Comments

Βιταμίνη C Ασκορβικό οξύ

9/5/2013

0 Comments

 
Βιταμίνη CΒιταμίνη C
Σε τι οφελεί στο οραγνισμό ;

Η βιταμίνη C πήρε το όνομα της από μια ασθένεια των ναυτικών το σκουρβούτο. Μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων και οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C. Η βιταμίνη C ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμίνων και έτσι διατηρήται περίπου 24 ώρες στον οργανισμό και αποβάλεται από τα ούρα.


Η βιταμίνη C είναι παράγωγο της γλυκόζης και πολλά ζώα έχουν την ικανότητα να το παράγουν μόνα τους. Συγκεκριμένα συντίθεται από όλα τα φυτά, τα φύκια, πολλά σπονδυλωτά και μερικά βακτήρια. Η παραγωγή αρχίζει από μερικά σάκχαρα και αλκοόλες της γλυκόζης, όπως η D-φρουκτόζη, η L-γαλακτόζη (π.χ. φυτά), η D–σορβιτόλη (π.χ. βακτήρια), η D-γλυκόζη (π.χ. φύκια). Αν και τα περισσότερα σπονδυλωτά μπορούν να παράγουν το ασκορβικό οξύ, κάποιες ομάδες τους όπως τα πρωτεύοντα θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου) δεν μπορούν να το παράγουν και είναι απαραίτητο ως θρεπτικό συστατικό της διατροφής τους.


Την βιταμίνη C την χαρακτηρίζω “βιταμίνη του χειμώνα”. Γιατί έχει σημαντικές δράσεις ιδιαίτερα για την καταπολέμηση των μολύνσεων, την ανάπτυξη του σώματος, την επούλωση και συντήρηση των ιστών. Εχεί υπία αντιοξειδωτική δράση και συμβάλει στην καταπολέμηση των ελευθέρών ριζών. Ετσί βοηθά στην αποτοξίνωση και καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και καταπολέμηση των μικροβίων. Επιπλέον διευκόλυνει στη σύνθεση του κολλαγόνου που είναι απαραίτητο για υγιή οστά, δόντια, ούλη και αιμοφόρα αγγεία του κυκλοφοριακού συστήματος.Τέλος βοηθά στην απορόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης από το γαστρεντερικό σύστημα (π.χ. συνδιάζουμε φακί με το λεμόνι).


Η βιταμήνη C περιέχεται κυρίος σε εσπεριδοειδή ( π.χ.πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ) και οι χυμοί τους ,φράουλες, μούρα, ακτινίδια, μαϊντανός, ντομάτες, πράσινα και κόκκινα πιπέρια, σπανάκι, μπρόκολο, δημητριακά και άλλα τρόφιμα που εμπλουτίζονται με τη βιταμίνη


Οι ανάγκες σε βιταμίνη C ανέρχονται γύρω στα 90 χλγ για τους άνδρες και στα 75 χλγ για τις γυναίκες ημερησίως.

Είναι προτιμότερο να παίρνετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από μια υγιεινή διατροφή και όχι από φαρμακευτικά σκευάσματα οποιασδήποτε μορφής.
Μην παίρνετε από μόνοι σας οποιεσδήποτε βιταμίνες αλλά ρωτήστε το γιατρό σας. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δικού σας προβλήματος θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμινών.

Δείτε Επίσης

Το πορτοκάλι
Οι Θεραπευτικέ Ιδιότητες του Λεμονιού 

0 Comments

    Categories

    All
    Γενικά
    Διατροφή
    Διατροφή
    Συνταγές
    Συνταγές
    Υγεία και πρόληψη

    Βότανα Και Φυτά

    Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας
    Tweets by @votanixcom

    Archives

    August 2016
    May 2016
    September 2015
    June 2015
    March 2015
    June 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    October 2012

Powered by Create your own unique website with customizable templates.